Domain

Van régebbi domainem, amit nem akarok megszüntetni, de szeretnék újat. Mindkettőn elérhető lesz az új weboldal?

Persze. Ilyen esetben megbeszéljük, hogy melyik domaint szeretnéd ún. elsődleges domainként használni, a másikat pedig átirányítjuk, hogy, ha valaki beírja a keresőbe, automatikusan átdobjon az elsődleges domainre.

Ezzel elkerüljük azt is, hogy mindkét domainen ugyanaz az oldal legyen beállítva, ugyanis ezt a Google duplikált tartalomnak tekinti és bünteti.

Mitől lesz jó egy domain?

A jó domain elsődleges ismérve, hogy könnyen megjegyezhető a látogatók számára.

Ebben benne van persze az is, hogy könnyen olvasható, kimondható és egyszerűen leírható.

(Lehetőleg a kiválasztott domain írás- és kiejtési módja egyezzen meg!)

Érdemes lehetőség szerint rövid domain névre törekedni, hiszen könnyebb megjegyezni és kisebb a félreértés veszélye is. (Regisztrációnál a minimális domain név hossz 3 karakter.)

 

Céged domain nevét képezheted a cégnevedből/márkanevedből (Pl. Szabó és Társa Kft. – szaboestarsa.hu vagy Solar Center – solarcenter.hu), de kapcsolhatod a szolgáltatásodhoz is (Pl. ablakuvegezes.hu). Ez utóbbi abban az esetben előnyös, ha a céged profilja leszűkíthető 1 fő szolgáltatásra.

 

Még él a hit, hogy keresőoptimalizálás szempontjából jó, ha kulcsszót választasz domain névnek. Bár a keresők szempontjából ennek már nincs sok jelentősége, a látogatók számára még mindig segítség lehet, hogy könnyebben rád bukkanjanak a neten.

A másik fontos ismérv, hogy a jó domain eredeti!

Vagy legalábbis különbözik a versenytársakétól. Az sosem szerencsés, ha domain neved könnyen összekeverhető a konkurenciáéval.

A nagy kreatívkodásban persze, azért ne feledkezz meg még egy fontos tényezőről:

A jó domain név lehetőleg előrevetít valamit céged tevékenységéről.

Az nem jó, ha az emberek meghallva a domained, értetlenül állnak. Vannak márkák (Pl. Amazon, Google, Spotify…stb.) amelyek elérték, hogy márkanevüket hallva azonnal tudjuk, miről van szó, ez azonban nem kevés időbe és dollármilliós marketing költésekbe került.

Milyen domaint ne válasszak?

Ne válassz olyan domain nevet, ami a versenytársaid cégnevével megegyezik vagy abból képzett védjegy oltalom alatt álló kifejezés, ugyanis ilyen esetben peres úton elvehetik tőled az adott domain nevet!

Ne legyen túl bonyolult és hosszú, és ne válassz direkt helytelenül írt kifejezést sem. A látogatóid attól még nem fogják rosszul írni.

Ne a keresőoptimalizálás legyen az elsődleges szempont domain választásnál! Hiába választasz SEO szempontból jó nevet, ha a látogatóidat megzavarja, mert nincs összhangban a weboldalad tartalmával.

Mennyibe kerül a domain regisztráció?

Az Indul a cégem! weboldal csomag 1db 2 évre szóló .hu domain regisztrációt vagy 1db .com / .eu domain 1 évre szóló regisztrációját tartalmazza.

A csomagban foglalt időszakot követően a domaint évente kell meghosszabbítani, melynek díja .hu esetén 1.950 Ft + ÁFA/év/domain, .com és .eu esetén 3.900 Ft + ÁFA/év/domain.

Ha a csomagon felül plusz domaint szeretnél regisztrálni, annak díja 3.900Ft + ÁFA/domain (Mely .hu esetében 2 év, .com és .eu esetében 1 év regisztrációt foglal magába.)

Honnan tudhatom, hogy szabad-e a kiválasztott domain?

Magyar, tehát .hu domainek esetében ITT tudod tesztelni, hogy az adott domain szabad-e.

Európai, ill. nemzetközi domainek (.eu/.com) esetében pedig ITT.

Milyen végződést válasszak a domainemhez?

Ez elsősorban attól függ, hogy hazai vagy külföldi lesz-e a célpiacod.

 

Hazai piacra nyilván a .hu végződés a legpraktikusabb (főleg, ha a domain is magyar kifejezés).

 

Ha itthonra és külföldre egyaránt dolgoznál, nyugodtan gondolkozhatsz akár .com és .eu végződésekben is. Ilyen esetben érdemes nem csak a végződésnél, hanem már a domain választásnál is nemzetközibb, külföldiek által is kiejthető/érthető verzió mellett voksolni.

Nekem kell regisztrálnom a domaint?

Az Indul a cégem! céges weboldalakhoz 1db 2 évre szóló .hu domain regisztrációt vagy 1db .com / .eu domain 1 évre szóló regisztrációt biztosítunk.

EZT MI INTÉZZÜK, TŐLED CSAK A REGISZTRÁCIÓS ADATOKRA ÉS EGY ALÁÍRÁSRA LESZ SZÜKSÉGÜNK. Meg persze a kiválasztott domain névre! :)

 

Természetesen regisztrálhatsz önállóan is bármely domain név szolgáltatónál.

Ez esetben a céges weboldal csomagodban található domain regisztrációs lehetőséged nem vész el, felhasználhatod plusz domain regisztrációjára weboldalad készítésekor vagy az átadástól számított 1 éven belül bármikor.

Már van domainem másik szolgáltatónál. Át kell regisztrálnom hozzátok?

Nem, csak, ha szeretnéd átregisztrálni hozzánk.

 

Olyan szempontból praktikus, hogy, ha bármi probléma adódik, kollégáink gyorsabban fel tudják deríteni a hiba okát és megkezdhetik az elhárítást, míg, ha másik szolgáltatónál marad a domain ez több időt vesz igénybe a kommunikáció miatt.

Az általatok regisztrált domain is az én nevemre kerül?

Természetesen IGEN, regisztrálhatod magánszemélyként vagy cégként is!